Koldtbord som bugner av julens godsaker har blitt en fin tradisjon. Det er en fin måte å servere rester på, sammen med mye annet av julens gode fristelser.
Vi nærmer oss jul, en tid hvor vi spiser godsaker fra tidlig morgen til sent på kvelden. Klassikeren julefrokost eller julelunsj blir ofte et koldtbord i seg selv med godsaker og råvarer som vi ikke spiser hver dag. Det bugner i alt fra kalde sild- og fiskeretter, til spekemat og roastbeef. Tapaslignende retter serveres over hele landet.
Tidlig eller sent, en fin start på dagen er å starte alkoholfritt. I år anbefaler vi Nøgne ø Julefri som i den store Juleøltesten 2019 fikk høyeste karakter, med seks på terningen.
Øl til julens koldtbord
Skal du velge ut øl som kan brukes til koldtbordet, må de favne bredt og ikke være for lette eller for kraftige. Lyse øl med god frukt, urter og krydder takler det meste, øl av typen saison eller blond er begge gode eksempler. Ønsker man derimot mørkere ølvalg, er juleøl også et godt alternativ. Sett gjerne frem forskjellige typer øl og la gjestene teste ulike kombinasjoner.
Våre ølanbefalinger: Færder Du Grønne Glitrende (4,7 %), Kinn Solsnu (6,5 %), Ægir fimafeng (9,0 %), Lade Gaards Juleøl Sterk (6,5 %), dahls Juleøl Sterk (6,0 %), Bryggerhuset Juleøl Fiken og Daddel (8,0 %) og Færder Myrra (6,5%).
Øl til spekemat, laks og sild
Spekemat
Fenalår er fast tradisjon hos mange i julen, men også godsaker som spekeskinke, ibericoskinke, morrpølse, eller fårepølse. Valgene er mange, der fellesnevneren er fett og salt.
En saison er en ølstil som vil passe godt til spekemat grunnet høy karbonering. Ølet renser munnen for fett. Ølstilen har også et fint preg av krydder, som står godt til den salte maten. Fruktige pilsnertyper passer også godt.
En mer maltrik øl, som en brown-/amber ale eller old ale vil tilføre noe mer sødme som enkelte foretrekker.
Vil man utfordre smaksløkene kan du gå helnorsk og prøve en øl med kveik, med god friskhet og smak.
Våre ølanbefalinger: Kinn Solsnu (4,5 %), haandbryggeriet Julepils (5,5 %), Bådin Gildeskål (6,5%), Hogna Vixen (8,0 %), Kinn Vintervarmar (8,5 %), Harstad Jul (6,5 %) og OMA Juleøl (7,0 %).
Laks og sild
Deilig fet fisk hører også med på julens koldtbord, enten du liker den røkt, eller gravet med sennep til. Fet fisk krever et friskt øl med syre for å bryte fettet og kullsyre for å rense munnen. Ølet kan også med fordel ha noe alkohol, grunnet det fete tilbehøret som vi ofte har til. Er fisken bearbeidet og inneholder noe salt, er også fruktige øl å anbefale. Surøl og hveteøl, men også belgiske blond og trippel kan være gode valg.
Våre ølanbefalinger: Obersten Jul fra Norumbryggeriet (4,7 %), Julebrygg fra Stolt bryggeri (4,7 %), Hunsfoss Julewit (5,3%), Schouskjelleren Sur Rød Jul (5,5 %) og Tya Kvit Jul (5,5 %) er alle gode valg til laks og sild.
Se også våre anbefalinger til sylte, lammerull, ribbe og julens snacks og kos.