Publisert Legg igjen en kommentar

Akevitt til julemat – disse kan du velge

Akevitt er en viktig del av vår mat- og drikketradisjon. Foto: Malene Kolstø

Akevitt til ribbe, pinnekjøtt og lutefisk er for mange en selvfølge. Men også til rakfisk og som avec smaker akevitt fortreffelig. Få våre beste tips her.

Når man skal velge akevitt til julemat, kan det være lurt å følge en liten tommelfinger regel; nemlig at krydderne i akevitten må matche krydderne i maten. Et godt eksempel på dette er dill-akevitt til gravet laks.

Hvorfor bruker man akevitt til julematen?

Målet er at akevitten skal fremheve smaken på maten. Med sin høye alkoholfylde og krydderblanding gjør den nettopp det. Velger du akevitt med tydelig karvepreg, skal akevitten etter alt sigende også bryte ned fettet i julematen. 

Les også: Hjelper akevitt å fordøye fet julemat?

Hvilken akevitt skal du velge til julematen? Svaret kommer selvsagt an på hva du har på tallerken.

Et ribbemåltid har tilbehør som kraftig julesaus, sur-rødkål, epler og svisker. Akevitt til ribbe er en fin kombinasjon. De klassiske juleakevittene som er tilpasset ribbe er ypperlig ettersom de har mer kraft og styrke, men samtidig har stabil sødme. Brun karvepreget akevitt har noen av de samme aromaene som du finner i sur- og rødkålen.

Akevitten og ribbe kan også fint kombineres med et klassisk sterkt juleøl.

Våre anbefalinger på akevitt til ribbe:

  • Arvesølvet Juleakevitt 2021
  • Berentsens Juleaquavit
  • Gammel Opland Juleaquavit
  • Gilde Juleaquavit 2021
  • Gilde Ribbe Aquavit
  • Løiten Juleaquavit
  • Ribbe & Medister Aquavit

Oppskrift: Tips til sprø svor på ribba – damp den i øl

Pinnekjøtt har mye salt og er en smaksrik rett, der kålrabistappen tilfører retten sødme.

Til pinnekjøtt kan du velge en brun, fyldig og fatmodnet variant med dype kryddertoner som passer godt sammen med tilbehøret kålrabistappe og vossakorv – eller du kan velge en akevitt med nok kraft til å stå imot det salte og fete.

Er du i det eksperimentelle hjørnet kan du jo alltids prøve en akevitt som er lagret på whiskyfat. Akevittene som er spesielt laget for pinnekjøtt vil også selvfølgelig passe god.

Våre anbefalinger, akevitt til pinnekjøtt:

  • Gammel Reserve
  • Gilde Smaladram
  • Nissedram
  • Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt 2021
  • Voss Eldhusrøykt Fatlagra Akevitt 2016

Oppskrift: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

Tilbehøret til lutefisken avgjør hvilken akevitt du skal velge. Liker du lutefisken slik den er med minimalt av tilbehør, bør du velge en mildere akevitt gjerne relativt alkoholsvak. Gjerne blank og urtepreget akevitt.

Elsker du derimot det kraftige tilbehøret som bacon og ertestuing, mer enn selve fisken anbefales linje akevittene eller en annen lys brun akevitt.

Våre anbefalte akevitt til lutefisk:

  • Atlungstad Skarvet Lutefisklag 2021
  • Drammens Aquavit
  • Gammel Opland Aquavit
  • Gilde Norsk Lutefisk Akevitt
  • Kurt Nilsens Juleaquavit
  • Lysholm Linie Aquavit
  • Lysholm Throndhjemsaquavit
  • Værøy Lutefisk Aquavit

Se også: Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl

Akevitt til rakfisken kan være et vågalt valg. Velg lys akevitt med balansert krydderbruk, og gjerne med noe dill og sitrus. Akevitten bør ikke ha for sterke innslag av karve eller annet krydder, da rakfisken i seg selv smaker veldig mye.

Vellagret rakfisk må kan gjerne ha noe fatpreg og kan være sødmefull. Et trygt valg er å gå for de akevittene som er navngitt til rakfisken. I tillegg til akevitten smaker det ypperlig med godt øl til retten. Velg gjerne pilsner, saison eller bayer.

Vi anbefaler følgende akevitt til rakfisk:

  • Atlungstad Rakfisk
  • Beito Rakfiskakevitt
  • Gilde Dill Aquavit
  • Gilde Oplandske Rakefisk Aquavit
  • Løiten Linie Aquavit
  • Simers Taffel

Les også: Disse ølene bør du velge til rakfisk

Akevitt som avec

Det blir ikke akevitt uten krydder, for det er krydderet som gir akevitten sin karakteristiske smak. Men, flere destillatører har begynt å eksperimentere med akevitt. Akevitt lagret på fransk limousin-eik, islay whiskyfat, sherry- eller rødvinsfat er blitt mer og mer vanlig.

Ved lagring av akevitt på eikefat får vi en ny dybde i akevitten. Det som skjer under en slik modningsprosess er at aromakomponenter og eikefenoler tas opp i akevitten, noe som tilfører akevitten mer smak og kompleksitet. Flere av disse egner seg godt å nyte alene, og gjerne som avec.

På samme måte som for congnac og skotsk whisky, blir norsk akevitt beskyttet som et kvalitetsprodukt av EU.

Våre anbefalte akevitt som avec:

  • Gilde Juleaquavit Ekstra Modnet 2021
  • Gilde Maquavit
  • Løiten Brænderis Destillation 150 år
  • Simers Bohemens Jul

Viktig å huske på om akevitt

Serveringstemperatur er viktig når du skal kombinere akevitt til mat. Krydder- og fataromaer kommer bedre frem ved romtemperatur og akevitten oppleves mer kompleks.

De lyse/blanke akevittene skal derfor serveres på 12-16 grader. De brune modne akevittene med fatpreg skal derimot serveres noe mer temperte, på 18-20 grader.

Norsk akevitt – historie og fakta: Hva skiller norsk akevitt fra andre lands?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *