Hvilke øltyper passer til ulike type oster, og hvorfor passer de så godt sammen? Vår ølsommelier gir deg svarene mens du får nyte noen gode smaksopplevelser.
Dette kurset går live via zoom på oppsatte datoer. Les mer om gjennomføringen av digitale kurs her.
Bli med på vårt digitale kurs Ost og øl – en reise i historien med smaking.
Hvilke øltyper passer til ulike type oster, og hvorfor passer de så godt sammen? Vår ølsommelier gir deg svarene. Samtidig som du får nyte noen fantastiske smaksopplevelser, når kombinasjonene treffer!
Gjennom enkle kjøreregler, smaksteknikker og øvelser blir du bedre kjent med utvalgte oster og ølstiler. La deg samtidig inspirere og få gode tips til ostekvelden hjemme for gode venner.
Vi lover fest i kjeften og mye smak!
Hva lærer du?
- Her blir det historie om både øl og ost!
- Du lærer å kombinere ost og øl gjennom enkle kjøreregler, smaksteknikker og øvelser.
- Her blir man bedre kjent med smak gjennom ulike ostefamilier og ølstiler.
- Det blir tips til ostefatet med tilpassede øl for gode venner.
- Vi lover deg også gode råd om innkjøp, oppbevaring og servering.
Vi anbefaler deg å handle inn ølene fra denne listen. Alle ølene finnes på Vinmonopolet og ølene kan også bestilles via deres nettside.
Skulle du ikke få tak i ølene vi har foreslått, anbefaler vi at du tar en prat med Vinmonopolets betjening som hjelper deg med et godt alternativ. Det viktige er at du finner en typeriktig øl innenfor stilen vi skal smake på.
Merk at dersom du skal med hjemlevering fra polet kan leveringstiden være opptil 14 dager.
Ostene finner du i de fleste dagligvarebutikker.
Innkjøpsliste øl
Pils (Apéritif)
Foretrukket: Lederer Pils
Alternativ: Ayinger Bairisch Pils
Hveteøl
Foretrukket: Weihenstephaner Hefeweissbier
Alternativ: Paulaner Hefe Weissbier
Pale ale
Foretrukket: 7 Fjell Bad Habit Pale Ale
Alternativt: Sierra Nevada Pale Ale
Saison
Foretrukket: Bygland Sveikadden Sterk Kveika Gardsøl
Alternativt: St Feuillien Saison
Surøl
Foretrukket: Rodenbach Grand Cru Red ale
Alternativt: Cuvee des Jacobins Rouge
Kloster/trappist
Foretrukket: Chimay Trappist Blue
Alternativt: Rochefort 10 Trappist
Innkjøpsliste ost
Hvitmuggost
Brie De Meux eller Brie De Paris
Fast ost
Manchego eller Peccorino
Rødkittost
Tallegio eller Chablis Rødkittost
Geitost
Chevre
Blåmuggost
Roquefort eller stilton
Gjør innkjøpene i tide.
Beregn 8-10 cl øl til hver person som skal delta på smakingen.
Inviter gjerne noen venner.
Styr unna halvlitersglasset. Bruk gjerne glass med tulipanform og stett, det bedre for aromaen.
Om du ikke har et egnet glass kan vinglass benyttes.
Husk å skylle glassene før bruk.
Drikk vann og gjerne en tørr kjeks mellom smakingene.
Ikke ha for kaldt øl. Ulike ølstiler serveres på ulike temperaturer. Tips: Alkoholstyrke + 2 er ideel temperatur.
Det er bedre å servere ølet for kaldt enn for varmt. Da ølet blir raskt varmt i glasset.
Osten skal være romtemperert. Ta den ut 90 minutter før kursstart.
Unngå sterk mat, lukter og parfyme.
Ta notater underveis. Du kan også laste ned ulike app’er eksempel: Untappd eller Rate Beer.
Skjenke øl riktig. Dette viser vi deg på smakingen.
NB! Bunnslam skal ikke i glasset. Unntak forekommer.
Neste kurs
Gavekort – digitalt ost og ølkurs
Dette kurset finnes også som gavekort, en ypperlig gave til den som har alt. En hyggelig opplevelse støver ikke ned i en skuff, den er kortreist og du støtter opp om en lokal aktør.