Publisert Legg igjen en kommentar

Oppskrift på lutefisk og ertepuré med øl

Fiskebåter i Henningsvær
Fiskebåter i Henningsvær
Illustrasjonsbilde: Istockphoto.com

Lutefisk har lange tradisjoner, og stadig fler av oss spiser det i julen. Mulige tilbehør er mange og ofte stedbunden, men vi er mest vant med bacon og ertepuré.

Du kan selvsagt dampe lutefisken i en kjele, men bruk da alltid rist. Vi sverger til å tilberede den i stekeovnen, det synes vi gir best smak og konsistens.

Ertepuré lager vi fra bunnen av. Og vi lager den alltid med et sødmefylt juleøl!

Oppskrift – slik tilbereder du lutefisk i stekeovn

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 2 kg lutefisk
  • 200 g bacon
  • 2 ss salt

Skjær lutefisk i serveringsstykker. La eventuelt vannet renne av og legg dem i en langpanne med skinnsiden ned. Dryss salt over fisken og dekk med aluminiumfolie.

Stek lutefisken i forvarmet stekeovnen på ca 200 °C i ca. 30-35 minutter. Fisken skal stå i ovnen til den er gjennomkokt og flaker seg. Mindre mengde lutefisk tar kortere tid.

Skjær bacon i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Oppskrift – ertepure med juleøl

Dette trenger du (4 porsjoner):

  • 500 g frosne grønne erter
  • Sødmefylt juleøl, eksempelvis Lade Gaards Juleøl butikk
  • 130 g meiersmør
  • Salt og nykvernet pepper

Kok ertene i et sødmefylt juleøl i 2-3 minutter. Sil av ølet og kjør ertene i en blender og tilsett smør. Kjør det til du får en fin puré. Smak til med salt og pepper.

Anbefalt tilbehør:

  • Ertepure med juleøl (oppskrift nedenfor)
  • Bacon
  • Mandelpoteter

Noen vil også ha lefse, ribbefett, hvit saus, sirup, sennep og geitost i tillegg.

Slik velger du øl til lutefisk

Til lutefisk skal du velge øl etter tilbehøret.

Les også årets anbefalinger: Slik velger du beste øl til lutefisk

Bacon som tilbehør krever et øl med noe bitterhet og alkohol. Da passer en juleøl, IPA eller Pale Ale fra butikk. Styr unna de kraftigste da de fort kan bli dominerende.

Er du glad i geitost og sirup til lutefisken skal du velge et øl med god sødme. Klassiske sødmefylte juleøl, bokkøl eller brown ale vil godt til tilbehøret.

Lutefisk med sennep bør følges av et friskt med mer fruktighet og lav bitterhet. Norske, fruktige pilsnertyper er gode valg, i likhet med hveteøl, en belgisk wit, blond eller saison.

Se video på YouTube: Øl til julemat: Lutefisk

Akevitt er også et supert følge til lutefisk. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *