Publisert Legg igjen en kommentar

Norges beste sider og eplemost er kåret!

Norge er kanskje det mest spennende landet for sider i Europa akkurat nå, takket være utmerket frukt og ekspertise. En av Europas fremste sidereksperter har talt!

På vegne av Norsk Eplefest avholdt Hanen tidligere denne måneden konkurransen Norge beste eplemost, sider og fruktvin 2019. Aldri før har så mange deltatt med så mange gode produkter, og vinnere ble kåret fra Hardanger, Midt-Telemark, Hurdal, Drøbak og Oslo. I årets konkurranse deltok 41 produsenter med over 160 produkter, hvorav 50 av disse var sidere.

Sider er ikke øl eller vin! Lær om sider (cider) og smaksteknikker

En ekte næring med et utrolig mangfold

Norske sidere er blant salgsvinnerne i Vinmonopolets butikker, med en vekst fra 50 000 liter i 2014 til nærmere 250 000 i 2019. I 2010 var det 7 produsenter av sider i Norge, mens i 2019 var det over 25. Denne utviklingen ser en best i Hardanger, som har de fleste salgsvinnerne på Vinmonopolet, men de siste årene har det også etablert seg produsenter både i Rogaland, Møre og Romsdal og i Innlandet. Flere norske produsenter har også de siste årene hentet hjem medaljer i internasjonale konkurranser som blant annet Cider World 2019.

Norge har vært vitne til en helt utrolig flott vekst i eplemoster og sider de siste 10 årene og er i ferd med å bli en drikkenasjon vi virkelig kan være stolte over, spesielt når en vet hvilket kvalitetsnivå mange av produktene holder, sier daglig leder i HANEN, Bernt Bucher-Johannessen.

Vinnere 2019 i alle kategorier

Solid jury under internasjonal ledelse

Årets jury ble ledet av engelske Gabe Cook, mannen bak boka Ciderology, og en av Europas fremste eksperter på sider. Han hadde med seg Årets vinkelner 2020, Francesco Marzola fra Park Vossevangen og Nicolai Lundsgaard fra Det Kongelige Slott. På begge steder har norsk sider gjort sitt inntog som ypperlig erstatning for musserende vin. I tillegg satt blant annet Michal Rohal fra Himkok – kåret til en av verdens beste barer – i juryen. Også Ølakademiets Cider sommelier Luis Herreros var en av i alt 30 dommere, som har smakt seg gjennom alle produktene under solid veiledning av Gabe Cook, som uttaler;

Norway might just be the most exciting place for cider in Europe right now. Exellent fruit and great technical skills means some truly fantastic ciders are being produced. The quality of the ciders entered into the competition was paralled, showcasing great technical skill – any one of the finalists would have been a very deserving champion.

Sider er en matvennlig drikke! Slik velger du riktig sider til maten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *