Riskrem er en av våre mest folkekjære desserter. Vi gir deg tips til en annerledes rød saus der øl er ingrediens. Til riskremen er det selvsagt øl i glasset.
Spenningen rundt bordet er til å ta og føle på; hvem finner mandelen i riskremen? Et høydepunkt for mange julaften, og en tradisjon julen verdig. For andre er det den fyldige, røde sausen som skaper mest forventning.
I gamle dager trodde man at hvis man ikke satte ut grøt til nissen, ville det bringe ulykke over gården og folkene som bodde der. I 2009 viste en undersøkelse at rundt 400.000 nordmenn fortsatt fulgte tradisjonen.
Risengryn og risengrynsgrøt er bekreftet i Norden allerede så tidlig som i 1340-årene. På 1800-tallet ble risengrynsgrøten å regne som et luksusgode for borgerskapet.
Grøtris var en importvare, og derfor dyrt på den tiden. Det ble et statussymbol og etter hvert en utbredt skikk i Norden å kunne servere risengrynsgrøt til julegjestene sine.
Retten har holdt seg som tradisjonell julemat siden, blant annet som formiddagsmat på julaften, eller ved at man blander inn krem og serverer grøten som riskrem på julekvelden.
Oppskrift på rød saus med øl
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 1 flaske fruktøl (375 ml)
Velg en kriek (kirsebær) eller framboise (bringebær) fra Vinmonopolet. - 3 – 5 ss sukker
- Ca 2 ss maisstivelse
- Kok opp ølet og skru ned platen.
- Tilsett sukker under omrøring.
Rør til sukkeret er løst opp. - Lag en blanding med maisstivelse etter oppskrift på pakken.
- Tilsett i en jevn stråle mens du pisker.
Tilsett litt av gangen til du har fått ønsket konsistens. - Avkjøl og hell over i en mugge for servering.
Oppskrift på riskrem
Dette trenger du (4 porsjoner):
- 500 g ferdig risgrøt
- 4 ss sukker
- 1 ts vaniljesukker
- 3 dl kremfløte
Slik gjør du:
- Pisk fløte sammen med sukker.
- Vend inn fløte i grøten til riskremen har fått ønsket konsistens.
- Smak til med vaniljesukker.
- Pynt gjerne med bær, og gjem en mandel i riskremen før servering.
Slik velger du øl til riskrem
Til riskrem kan du med fordel velge maltrike sødmefylte øl som tradisjonelt bokkøl, mørke trappistøl eller juleøl i polstyrke. Alle disse ølene har mellommørkt maltpreg med lite bitterhet, og gir noe av den samme opplevelsen som kaffe. Her er det kontrastene som gir den gode smaken.
Ønsker du et friskere alternativ, kan du følge øl-valget i rød sausen. Velg da en Kriek eller Framboise, også som drikkeøl til denne desserten.
Husk å server de mørke ølene bokkøl eller juleøl på riktig temperatur. En temperatur på 10 – 12 grader gir ølet mye mer smak og passer desserten fint.
Kriek eller framboise kan med fordel serveres noe mer avkjølt.
Er du glad i sider, velger du is-sider eller en klassisk norsk sider med god sødme.
Se video på YouTube: Øl til julemat: Risekrem