Publisert Legg igjen en kommentar

Slik velger du beste øl til juletorsk

Nytrukket torsk på fat
Nytrukket torsk på fat

Juletorsken er mild og serveres tradisjonelt med smørsaus. Mye av smaken ligger i sausen som derfor viktig for valg av drikke. Hvilket øl passer til juletorsk?

Juletorsken er mild på smak, men du får en del fett fra smørsausen. Styr derfor unna de altfor sterke ølene og ølene med for mye bitterhet. Middels smaksrike og litt friske øl passer derfor godt til torsk med smørsaus.

Ølet til juletorsk bør ha god sødme og fruktighet. Velg gjerne både blond, hveteøl eller witbier. En god saision eller et fruktig juleøl kan også passe utmerket.

Går du for sider som alternativ, bør du velge norsk og et fruktig alternativ. Gjerne en Hardangersider.

En enkel akevitt som ikke er for kraftig, er også et supert følge til juletorsken. Akevittens oppgave er å rense munnhulen for fett, samtidig som den i kombinasjon med ølet skaper den gode stemningen!

Se video på YouTube: Øl til julemat: Juletorsk

På Sør- og Sørvestlandet spiser mange juletorsk julaften. Tradisjonen med fisk på julaften er ganske utbredt, og både lutefisk, kveite og torsk – ja, også rakefisk, er fast tradisjon i mange familier. Tre prosent av befolkningen spiser dette måltidet julaften.

Juletorsk har lange tradisjoner for kystbefolkningen.

Frem til reformasjonen i 1536, var det fastetid i Norge og det var husfarens plikt å sørge for at det fantes fersk fisk tilgjengelig. Fordi fersk fisk var det lov å spise i fastetiden, ikke før første juledags morgen var det tillatt å spise kjøtt.

Løste husfaren ikke oppgaven om å skaffe til veie fersk fisk, vanket det straff ved å sitte i fjærsteina.

Hvis du ønsker å piffe opp torsken, kan du med fordel bruke halvt om halvt med vann og et hveteøl med mye sødme når du trekker den, uten at du rokker for mye med tradisjonen.

Se oppskriften her: Juletorsk trekt i øl – oppskrift

Våre anbefalte juleøl til torsk i 2021

Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen notere hvilken matrett de tror ølet passer best til. Dette er et tillegg, til glede for våre lesere, som ikke påvirker resultatet i testen. Her er ekspertenes anbefalinger til juletorsken i 2021:

TerningkastBryggeriNavnStilLandVolumBoks/flaskeAlkohol %BatchnrFarge og duftSmakPasser tilVurderingPoeng
5Ringnes BryggeriJuleølMørk LagerNorge33 clFlaske4.6c1268LKlar mørk gyllen. Dufter av julekrydder, karamell, bær og bakst.Karamell, krydder, røde bær, mørk sirup og urter. Balansert og overraskende frisk. Lett tørr finish.Julens fiskeretter.Et juleøl med mye smak og god balanse.85
4Dahls BryggeriJulebryggMørk LagerNorge50 clBoks4.6c127Pen og klar mørk gyllen. Duft av moden frukt, krydder og kandissukker.Røde bær, karamell, hvetebakst og vørter i smaken. Lett bitterhet i avslutningenJuletorsk.Et klassisk og godt juleøl.80
4Færder MikrobryggeriDu Grønne GlitrendeBlondeNorge33 clFlaske4.7423Klar dyp oransje. Dufter av moden frukt, sitrus, fruktkaramell, krydder, brød og lys sirup.Søt sitrus, moden frukt, bær og lette krydderier.Julens fiskeretter.Et sødmefylt og godt øl.77
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *