Publisert Legg igjen en kommentar

Slik velger du riktig øl til pinnekjøtt

Få hjelp til å velge øl til pinnekjøttet. Foto: Malene Kolstø

Noen sverger til urøkt pinnekjøtt, andre til det røkte alternativet. Men hva bør du velge av øl til pinnekjøttet? Ølakademiet gir deg svarene.

Både røkt og urøkt pinnekjøtt har mye smak, er fett og salt. På tallerken har vi også kålrabistappe og ofte Vossakorv eller grove pølser. Det er viktig å velge et øl som kan rense munnen for fett og som balanserer det salte, samtidig som ølet bør være alkoholsterkt. Innenfor ølverdenen finnes det flere veier å gå.

Er du mest glad i urøkt pinnekjøtt kan du med fordel velge ett alkoholsterkt og sødmefylt øl som kontrast, f.eks. et belgisk klosterøl eller norsk juleøl.

Dersom pinnekjøttet er røkt bør man gå for et øl med god humlebitterhet, som renser munnen for fett. Ølet må også ha noe innslag av sødme for å balansere saltsmaken. Mange velger IPA eller en humlefylt juleøl som alternativ.

Ønsker man derimot å fremheve røyksmaken, kan man velge et øl som er laget med røykmalt. Her kan man med fordel eksempelvis velge ett av de kraftigere juleølene.

For den som vil utfordre seg selv, og som vil ha friske og syrlige øltyper, er øltypene Oud Bruin eller Geuze godt til både urøkt og røkt pinnekjøtt.

Et annet alternativ er sider. Velger du sider bør denne ha bitterhet/tanniner og god syre. Til pinnekjøtt er det også lurt å velge en sider med godt kullsyreinnhold, da karboneringen renser opp i munnhulen.

Akevitt hører selvsagt også med, men det er en helt annen historie.

Damp pinnekjøttet i øl!

I dag spiser 7 av 10 på vestlandet pinnekjøtt i julen. Uansett om du foretrekker røkt eller urøkt pinnekjøtt, vil det å dampe pinnekjøtt i øl gi en ny, spennende vri på denne tradisjonsrike julematen fra Vestlandet.

Få oppskriften her: Slik lager du pinnekjøtt dampet i øl

Pinnekjøtt har sine røtter tilbake til det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Opphavet knyttes til områder med stort sauehold, særlig på Vestlandet, men også i Nord-Norge, deler av Trøndelag og enkelte østlandsbygder.

På grunn av dårlig tilgang på fôr om høsten, var det naturlig at sauene ble slaktet på denne tiden. Da ble saueribbene saltet og tørket for å konservere kjøttet.

Kjøttet hadde høyt fettinnhold og var dermed attraktivt som fest og julemat. Ordet ”pinnekjøtt” kommer av tilberedningsmetoden, å dampe kjøttet på bjørkepinner.

Våre anbefalte øl til pinnekjøtt i 2021

Når vi gjennomfører juleøltesten ber vi juryen notere hvilken matrett de tror ølet passer best til. Dette er et tillegg, til glede for våre lesere, som ikke påvirker resultatet i testen. Her er ekspertenes anbefalinger på juleøl til pinnekjøtt i 2021:

TerningkastBryggeriNavnStilLandVolumBoks/flaskeAlkohol %BatchnrFarge og duftSmakPasser tilVurderingPoeng
5Hogna BryggBlitzenIPANorge44 clBoks7.4317Lett uklar oransje. Dufter av tropiske frukter, urter, appelsin og blomster.Urter, moden steinfrukt, appelsinkrydder og maltsødme. Bitter avslutning. Lett tørrhet i ettersmaken.Pinnekjøtt.En IPA som kan passe til fete matretter.86
5FjordfolkMerry ChristmasRed IPANorge33 clBoks4.7281Nesten klar oransje. Dufter av appelsin, karamell, nøtter og urter.Smaker av krydder, urter og moden frukt. Balansert og behagelig. Lett bitter avslutning.Pinnekjøtt - røkt.En stilriktig og balansert IPA.85
4Balder BrygghusJulebukkBokkNorge33 clFlaske7JB24Klar mørk brun. Dufter av julekrydder, moden frukt, fruktkaramell og godteri.Fin smak av urter, karamell, nøtter og røstet malt. Balansert. Lett tørrhet i ettersmaken.Pinnekjøtt.En godt krydret juleøl.84
4HaandbryggerietNissefarWinter WarmerNorge50 clFlaske7152Nesten klar mørk brun. Dufter av lakris, julekrydder, røyk, kaffe og brent malt.Nøtter, røstet malt, knekk og lakris. Kraftig krydret og godt balansert.Pinnekjøtt - røkt.En juleøl med mange spennende smaker.82
4Oslo Brewing CoHoliday SessionsSession IPANorge50 clBoks4.7310822Klar dyp oransje. Dufter av krydder, moden frukt og sitrus.Moden frukt, pepper, honning, karamell og gress. Bitter avslutning.Pinnekjøtt.IPA med balansert bitterhet.80
4Trysil BryggeriJulekveikvisaTradisjonsølNorge33 clFlaske7204Lett uklar oransje. Dufter av moden frukt, røyk og gjær.Syrlig og røkt preg. Mye fruktighet og bitter avlsutning.Pinnekjøtt.En tradisjonell gårdsøl med kveik-preg.76
4Bygland BryggeriRudkallenWinter WarmerNorge44 clBoks871Uklar brun. Dufter av marsipan, røde epler og karamell.Syrlig preg av frukt, gjær og karamell. Noe tydelig alkohol.Pinnekjøtt.Et annerledes juleøl med mye smak.75
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *